Hvad siger forskningen om kropsterapi?
Krop og sind hænger tættere sammen, end vi ofte tror. Nyere forskning peger på, at kropsterapi kan være en effektiv metode til at bearbejde stress, angst, uro i kroppen og endda dybe traumer. Men hvorfor virker det?
Kroppen har sin egen hukommelse
Forskning har vist, at kroppen har sin egen hukommelse. Traumer kan sidde fast som ”frosne” reaktioner i nervesystemet, hvilket skaber en konstant alarmtilstand, ligesom hvis kroppen stadig befandt sig i den traumatiske oplevelse. Når vi oplever stress eller traumer, som vi ikke er i stand til at håndtere eller afvikle, kan kroppen lagre de uforløste følelser som en spændingstilstand i kroppen. Det kan komme til udtryk som smerter, uro, angst eller en følelse af at være fastlåst. Gennem behandling, der kombinerer berøring, åndedrætsteknikker, bevægelse og samtale, hjælper kropsterapi med at løsne disse blokeringer.
Kropsterapi regulerer nervesystemet
Kropsterapi er en dyb massageform, der arbejder med både det fysiske og det psykiske aspekt. Ved at aktivere det parasympatiske nervesystem (kroppens hvile-tilstand) kan kropsterapi hjælpe kroppen med at genoprette balancen og regulere stresstilstanden i nervesystemet. Under en session får klienten mulighed for at udtrykke en følelse eller tilstand, der sidder i kroppen som en spænding eller blokering. Når spændingen giver sig, kan klienten opleve en snurrende fornemmelse i kroppen eller få direkte kontakt til gråd, aggression eller latter. Resultatet er som regel en dyb ro og en summende fornemmelse i kroppen, da kredsløbet forbedres, når spændingerne giver sig. Efter få behandlinger opnår mange en dybere ro og færre symptomer på stress/angst. Kropsterapi er ikke kun en behandling, men også en måde at styrke kontakten og tilliden til kroppen og dens signaler.
Banebrydende dansk forskning
I øjeblikket er der en spirende interesse i at undersøge effekten af kropsterapi og behandling af stress og traumer. I 2024 blev der publiceret et banebrydende dansk forskningsresultat med krigsveteraner med PTSD. Bag forskningsprojektet stod Statens Institut for Folkesundhed og kropsterapeuter, som er uddannet hos Ole Kåre Føli (min tidligere underviser). Den forsøgsgruppe, der havde fået kropsterapi, oplevede en markant bedring sammenlignet med den gruppe, der kun havde modtaget samtaleterapi og medicin. Projektet viste en stor effekt på PTSD, stress, angst, depression mm.